XVII Fasus


XVII Farmaceutski susreti

Jesenji Farmaceutski susreti, XVII po redu, održani su u Kristalnoj dvorani hotela Hyatt-a., u petak 23.novembra.

Već tradicionalno okupljanje 500 farmaceuta i farmaceutskih tehničara a i lekara iz cele Srbije obogatilo je i učešće 29 izlagača, farmaceutskih kuća koje su svoje proizvode predstavile na štandovima izložbenog prostora.Skup je i ovom prilikom imao dva predavanja KE u organizaciji ZUA Filly farm i ZUA Farmanea.
Imali smo posebno zadovoljstvo da skup pozdravi i Aleksandra Vujačić Simić, načelnica Sektora za medicinska sredstva Agencije za lekove, koja je u svom izlaganju naglasila značaj vigilance medicinskih sredstava. Prema njenim rečima uglavnom se prijavljuje neželjeni događaj koji je doveo ili je mogao da dovede do smrti  ili do ozbiljnog pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta,do povlačenja iz prometa medicinskog sredstva, do neke štetne rekacije koja je nastala nenamenskom upotrebom medicnskog sredstva ili štetne reakcije korišćenjem sredstva koje nije u skladu  sa uputstvom proizvođača, disfunkcije – odstupanje od karakteristika performansi... Sve to može da se prijavi Agenciji kao negativna reakcija. Za poslednjih godinu dana, zahvaljujući Pravilniku o  vigilanci,  stiglo je oko 300 prijava neželjenih dejstava medicinskih sredstava.
Prvo predavanje kontinuirane edukacije (KE) za farmaceute,farmaceutske tehničare i lekare, u organizaciji Centra za KE ZUA Filly farm održao je prof. Zoran Maksimović sa Farmaceutskog faktulteta Univreziteta u Beogradu na temu Infekcije gornjih respiratornih organa.Edukaciji je prisustvovalo 300 kolega i koleginica iz primarne zdravstvene zaštite.
U nastavku programa okupljene kolege su bile u mogućnosti da čuju prezentacije sledećih farmaceutskih kompanija:
Ispred kompanije Ivančić i sinovi , prisutnima je Mr ph. Nenad Milivojević, Business Unit Manager, predstavio novi preparat Tribestan – za uspešno poletanje!, namenjen terapiji impotencije i kod smanjenog libida.
Asist. dr Janko Samardžić sa Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu
ispred kompanije Sensilab Srbija d.o.o., Beograd predstavio je trenutna dostignuća Natrijum-butirata, inovativniog aktivnog principa za funkcionalna oboljenja gastrointestinalnog trakta
Zoran Ilić, vlasnik i direktor Biomelema predstavio je LuraLean – prirodno dijetetsko biljno vlakno kao i planove kompanije za poslovanje u budućnosti.
O Bronchobosu novom imenu za provereni lek govorio je doc Nenad Baletić sa Klinike ORL, VMA Beograd, ispred Predstavništva Bosnalijek d.d.
Ispred kompanije Umbrella Corporation ltd d.o.o. Bojan Čukanović je predstavio koncept Elektronske cigarete – revolucionaran proizvod u borbi protiv duvanskog dima
Na kraju skupa održano je drugo predavanje KE u , u organizaciji Centra za KE ZUA Farmanea, na temu „Steviol glikozidi, najzad u EU"Predavač je bila dipl.farm. Stanislava Lazić.
U izložbenom prostoru hotela Hyatt, predstavile su se sledeće farmaceutske kompanije:

A&D PHARM, VITALON,   ITM,  NELT,  SENSILAB SRBIJA, UMBRELA CORPORATION LTD,   PROM LINE,   MEDITAS,   LAMA,  KIRKA CORPORATION,  KEPROM – PIC ,  KEPROM – ELEMEX,  GVP,  ELEPHANT CO,   IVANČIĆ I SINOVI,  PROTON SYSTEM,  HEMOFARM,  ADRIATIC DISTRIBUTION,  FARMALOGIST, ESENSA,  POTENCIJAL,  ANAFARM,  HYGIJA, ALVOGEN PHARMA SERBIA,  YUGLOB,  DR THEISS NATURWAREN,  BIOMELEM,  BOSNALIJEK,  GALENIKA, BILJE BORČA
BB soft se zahvaljuje nosiocima organizacije KE i kompanijama sponzorima, bez čije pomoći ne bi mogli da nastavimo dugogodišnju tradiciju  okupljanja i druženja svih predstavnika primarne zdravstvene zaštite.