Najnoviji broj Informatora

Prelistajte novi broj:
https://apoteka-magazin.rs/casopis.php?id=44

Uvodna reč

Drage koleginice i kolege

Privredna komora Srbije i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije organizovali su skup "Digitalna transformacija regulatornih poslova za lekove” namenjen nosiocima dozvole za lekove. U narednom periodu očekuje se zajednički rad Privredne komore Srbije, Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i farmaceutske industrije, u primeni novog informacionog sistema zasnovanog na digitalizaciji regulatornih poslova za humane i veterinarske lekove.

28. Kongres Evropskog udruženja bolničkih farmaceuta će se održati u Bordou, Francuska, od 20. do 22. marta ove godine. Bolnički farmaceuti iz Evrope i šire će se ponovo sastati i udružiti snage da dalje zajedno oblikuju budućnost naše profesije.

Na sajtu Ministarstva zdravlja od skoro su dostupne informacije o broju vakcinisanih dečaka i devojčica protiv humanog papiloma virusa (HPV) po domovima zdravlja u Srbiji, najavljeno je na konferenciji posvećenoj prevenciji raka grlića materice. Poručeno je da je potrebno dodatno raditi na podizanju svesti o značaju vakcine.

 

U Srbiji dnevno umire blizu 140 ljudi od posledica kardiovaskularnih bolesti. Kardiovaskularne bolesti jedan su od najčešćih uzroka smrtnosti u Srbiji, ali i svetu pa je uvodjenje preventivnih mera, rane dijagnostike i pravovremenog lečenja od velikog značaja.

 U poslednjih šest godina u našoj zemlji je značajno povećana dostupnost inovativnih lekova i to zahvaljujući pre svega višestrukom povećanju državnog budžeta.

Na listu RFZO dodata su 22 nova inovativna leka. Ugovori između Fonda i proizvođača inovativnih lekova su već potpisani, sledi njihova javna nabavka, a osiguranicima će biti dostupni početkom marta meseca.

Danas postoji niz organizacija koje se bave depreskripcijom, a koje se sastoje od kliničara, edukatora, naučnih istraživača i pacijenata. Njihov rad ima za cilj da promoviše istraživanje depreskripcije, kao i razvoj i promociju prakse bezbedne i odgovarajuće upotrebe lekova.

Nadamo se da će vam ove teme, kao i mnoge druge  koje ćete imati prilike da pročitate u Informatoru biti interesantne. Trudili smo se da se osvrnemo na sva aktuelna dešavanja koja se tiču zdravlja pacijenata i unapredjenja naše struke.  Veliko nam je zadovoljstvo da vas pozovemo 23. februara na 46. FASUS. Biće to prilika da naše cenjene koleginice i kolege razmene i steknu nova iskustva vezano za našu profesiju.

 

Redakcija BB Soft-a