287. april 2019.

Pogled u izdanje

Pročitajte novi broj:
https://view.publitas.com/apoteka/informator-287/page/1

Apotekarstvo u zemlji čuda

Ovogodišnji Svetski dan zdravlja obeležava se pod sloganom "Primarna zdravstvena zaštita – osnov univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom” i ističe značaj primarne zdravstvene zaštite i skreće pažnju da ovaj segment zdravstva širom sveta zahteva dodatnu pažnju, izmene i osnaživanje kako bi ostvario svoju osnovnu ulogu. Takođe, nedavno su u skupštinsku proceduru u Srbiji ušla četiri zakona od značaja za zdravstvo, od toga dva ključna, bazična zakona, predlog zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, koji u dobroj meri uređuju i segment primarne zdravstvene zaštite. Slušala sam skupštinsku raspravu u kojoj su predstavljani predlozi ovih zakona i kao farmaceut stekla sam utisak da je u celoj priči apotekarski sektor ostao opet u nekom nerešenom statusu,   odnosno nešto je regulisano, ali ne dovoljno da se iskoristi i prepozna prava uloga apoteka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ne mogu da se otmem utisku apsurda, a mene apotekarski sektor u Srbiji podseća na devojčicu Alisu iz romana Alisa u zemlji čuda. Devojčica Alisa je sedela na obali reke jednog letnjeg dana i ugledala je Belog zeca, koji je stalno govorio da kasni. Pošla je za njim u zečju rupu, koja je bila vrlo duboka i kroz nju je lagano padala. Pad je trajao jako dugo. Našla se u hodniku i ponovo je ugledala Belog zeca koji je ušao u vrt, do kojega su vodila vrata. Alisa je htela da uđe unutra, ali nije mogla, jer je bila prevelika. Na jednom stočiću u bočici bio je napitak na kojem je pisalo da ga popije, a kada ga je popila smanjila se. Međutim, vrata su bila zaključana. Da bi došla do ključa, pojela je kolač s porukom "pojedi me", ali umesto da bude još manja, povećala se. Naišao je Beli zec koji se uplašio kada je ugledao Alisu. Ona se ponovo smanjila, ali toliko da je pala u bocu vode. Na kraju je ipak ušla u vrt, tako što je plivajući u boci prošla kroz ključaonicu. 

U zemlji čuda, Alisa je upoznala više različitih likova, Gusenicu koja puši lulu, Nasmejanu mačku, Martovskog zeca, Ludog šeširdžiju, kraljicu i kralja Srca… Na kraju kraljica je htela da ubije Alisu, ali ona je pojela deo kolača koji joj je ostao od pre pa je počela rasti i odjednom se probudila kod kuće. Samo zamislite umesto imena Alisa, „apotekarstvo u Srbiji" i mislim da je analogija dešavanja, haosa i poigravanja logikom veoma slična dešavanjima u apotekarstvu u Srbiji. Primarna zdravstvena zaštita širom sveta, pa i u Srbiji, zahteva promene kako bi se prilagodila novim društvenim i zdravstvenim izazovima. Nadam se da će se kao u pomenutoj priči i apotekarski sektor na kraju probuditi i biti mnogo aktivniji pogotovo u trenutku donošenja zakona od značaja za apotekarsku delatnost.

Glavna i odgovorna urednica
Estela Gaković Ranisavljević