PRETPLATA
Časopis je besplatan, izlazi na dva meseca i dostupan je u apotekama članicama Info - centra.
Za dostavu časopisa na kućnu adresu potrebno je platiti samo troškove slanja koji iznose 300.00 din za 6 brojeva.
83.oktobar - novembar 2013.
Farmakoterapija
respiratornih infekcija
Svaki drugi pacijent sa nazebom ili infekcijom gornjih respiratornih puteva koristi antibiotik na svoju ruku bez prethodno urađenog antibiograma ili konsultacije sa lekarom što ima za posledicu sve veću rezistenciju na antibiotike.
Sa dolaskom hladnijih dana povećava se učestalost infekcija gornjih i donjih disajnih puteva, a najčešće su dijagnoze kao što su prehlada, grip, rinitis, sinuzitis, faringitis, traheitis a često su ove infekcije i udružene. Infekciju najčešće uzrokuju respiratorni virusi (rinovirusi, reovirusi, adenovirusi itd.), ali često se na ove infekcije dodatno nadoveže i sekundarna bakterijska infekcija. Oboljenje se najčešće razvija pod kliničkom slikom nazeba ili prehlade.Izvor infekcije je čovek, a infekcija se prenosi kapljično, tzv. fligeovim kapima, koji imaju domet i do jednog metra od obolelog, izbacujući ih putem kijanja i kašljanja. Terapija je najčešće simptomatska.
Pročitajte više u štampanom izdanju....
Gorka istina o šećeru
Ako nam šećer toliko škodi, zašto za njim
žudimo? Unos šećera u krvotoku stimuliše u mozgu iste centre za osećaj
zadovoljstva koji reaguju i na heroin i kokain. Sve je više onih koji smatraju
da bi se šećer mogao smatrati proizvodom koji izaziva zavisnost.
Piše: DOC. DR MED. SCI. LJILJANA BOJOVIĆ HASTREITER,specijalista kliničke farmakologije i nutricionista
Sve veći broj studija ukazuje da povećano konzumiranje šećera predstavlja znatno veću opasnost po zdravlje ljudi od pukog kalorijskog ekscesa. Naime, šećer se navodi kao najbitniji uzročnik nastanka oboljenja i poremećaja koji sačinjavaju metabolički sindrom: arterijske hipertenzije (fruktoza uzrokuje porast mokraćne kiseline koja složenim mehanizmima uzrokuje porast krvnog pritiska), insulinske rezistencije i hipertrigliceridemije (posledice povećanog metabolizma fruktoze u jetri), dijabetesa(povećana sinteza glukoze u jetri + insulinska rezistencija) i gojaznosti (šećer blokira lučenje grelina iz sluzokože želuca, hormona koji mozgu šalje signale gladi,a kroz interakciju sa leptinom povećava osećaj gladi).Oštećenja jetre uzrokovana velikim konzumiranjem fruktoze su slična alkoholnom oštećenju jetre. U poslednje vreme se sve više razmatra odnos prema šećeru, koji se za razliku zavisnosti od alkohola, označava kao navika, mada sve više ima zagovornika koji govore o zavisnosti od šećera kao u slučaju alkohola.Na prvi pogled iznenađujuće, mada u suštini logično, jer alkohol nastaje fermentacijom šećera. Na eksperimentalnim modelima je pokazano da šećer deluje na centre u mozgu kao kokain koji tokom vremena razvijaju zavisnost kod konzumenata.
Pročitajte više u štampanom izdanju....
Osteoporoza - bolest koštanog sistema
Piše: MR SCI. PHARM. SPEC.DUŠAN OBRADOVIĆ
Najznačajniji, ako ne i najjači uticaj na gustinu i gubitak koštane mase i kod žena i kod muškaraca imaju polni hormoni, estrogen i testosteron. Kod žena, u periodu puberteta, dolazi do izuzetnog povećanja mase, koja se kasnije više ne povećava. Slične promene koštane mase dešavaju se i kod muškaraca, ali sa malim zakašnjenjem, jer se muški pubertet javlja kasnije, a time i najveća gustina koštane mase. Dostizanjem vrhunca koštane mase, gustina kostiju kod zdravih muškaraca ostaje nepromenjena i u srednjim godinama, da bi u starosti došlo do ubrzane razgradnje koštane mase.Fizička aktivnost je od neprocenjive važnosti u održavanju kostne mase. Trčanje, šetnja i druge umerene fizičke aktivnosti povećavaju pokretljivost i smanjuju rizik od pada i mogućeg loma kostiju.Ako hoćete da pomognete svojim kostima, srcu i krvnim sudovima prošetajte svaki dan, bar pola sata, dok bi u svakodnevnoj ishrani trebalo da dominiraju sledeće namirnice: sveže voće i povrće, hleb od celog zrna, nemasno meso/riba, mahunarke, obrano mleko i mlečni proizvodi od obranog mleka.
Pročitajte više u štampanom izdanju....
Nizak krvni pritisak
Nije bolest,
ali smanjuje kvalitet života
Intervju: DR KATARINA MITROVIĆ, internista
Za razliku od visokog krvnog pritiska koji dovodi do brojnih oboljenja srca i krvotoka i može životno da ugrozi pacijenta, nizak krvni pritisak se ne smatra bolešću, ali može da remeti kvalitet života. Ne zna se šta ga uzrokuje a najčešće pravi probleme tokom leta,kada zbog visokih temperatura organizam gubi dosta tečnosti i dolazi do izražene dehidracije. Ako se u toku dana izgubi 1-2 procenta tečnosti to izaziva velike probleme, jer krvni sudovi gube volumen upravo zbog nedostatka tečnosti – objašnjava dr Katarina Mitrović, internista:
- Nizak krvni pritisak, po definiciji je uvek niži od 110/70 mmHg, a neki ljudi čak imaju 80/50mmHg. Život sa hipotenzijom može da utiče na smanjenje koncentracije, izazove neprestan osećaj umora, a može da dovede i do gubitka svesti. Često uzrokuje nesanicu, nesigurnost, vrtoglavice, povraćanje i mučnine.Kada se čovek nađe u takvoj situaciji trebalo bi da se obrati lekaru i da otpočne sa nekim oblikom terapije. Savet je da se uzima dosta tečnosti i konzumira hrana sa većom količinom soli.